Stimuleren van de motoriek

Welke ontwikkelingen maken kinderen door?
Je kindje wordt zo snel groot. Voor je gevoel is het nog niet zolang geleden dat je lekker met je kleine baby kon knuffelen. Inmiddels klimt en klautert hij /zij al het hele huis door of zie je hem/haar lekker door de speeltuin rennen, springen en glijden van de glijbaan. De ontwikkeling gaat zo snel maar hoe verloopt die ontwikkeling eigenlijk?
Op ontwikkelingsgebied zijn er vier onderdelen.
- Cognitieve ontwikkeling
De cognitieve ontwikkeling is de ontwikkeling van het denken en de waarneming. - Creatieve ontwikkeling
Creativiteit is het vermogen om nieuwe dingen te bedenken en/of te creëren. - Sociaal-emotionele ontwikkeling
Bij de sociaal-emotionele ontwikkeling hoort onder andere het ontwikkelen van emoties, het zelfbeeld en het temperament van het kind. - Motorische ontwikkeling.
De motorische ontwikkeling is de ontwikkeling van het handelen
Vandaag wil ik het met jullie hebben over de motorische ontwikkeling en hoe je deze kan stimuleren om te verbeteren. Onder motoriek valt alles met betrekking tot beweging. De motorische ontwikkeling bestaat uit de grove motoriek en de fijne motoriek.
Bij de grove motoriek kan je denken aan de bewegingen die je doet met je romp, armen en je benen.
Hierbij kun je denken aan rennen, klimmen, klauteren en springen. Het heeft veelal met evenwicht te maken.
Bij de fijne motoriek hebben we het over het vastpakken van een kraal, het vasthouden en gebruiken van een potlood of het knippen met een schaar. Ook verstaan we hieronder het aan- en uitkleden, eten snijden of veters strikken.
Beide zou je goed kunnen stimuleren op een speelse wijze. Hieronder een aantal tips wat je zou kunnen helpen met het stimuleren van de grove en de fijne motoriek.
Grove motoriek
kies in het begin voor iets wat je kindje al goed kan. Dit is goed voor het zelfvertrouwen. Probeer de activiteit steeds wat lastiger te maken. Geef je kindje complimentjes als het goed gaat en probeer niet geïrriteerd te raken wanneer het even niet lukt. Probeer het zelf voor te doen zodat ze het kunstje kunnen afkijken.
Spelletjes die je kan doen zijn bijvoorbeeld:
- Touwtje springen
- Ringwerpen
- Jeu de boules
- Stelten lopen
Fijne motoriek
Net als bij de grove motoriek is het goed om te beginnen met iets wat je kindje kan voor het zelfvertrouwen. Ga samen met je kindje aan de slag en bouw het niveau langzaam op.
Spelletjes die je kan doen voor de fijne motoriek vindt je genoeg in ons assortiment:
- Puzzelen
- Hamertje tik
- Blokken stapelen
Hand-oog coördinatie
Wat ook onder de noemer van motoriek valt is de hand-oog coördinatie. Hiermee bedoelen we niet dat ze continu naar een beeldscherm moeten kijken, maar juist actief bezig zijn met hun handen om de juiste inschattingen te maken voor bijvoorbeeld de afstand of vormen. Goede voorbeelden van een hand-oog coördinatie zijn bijvoorbeeld:
- Activiteitenkubussen
- Vormenstoof
- Vormenpuzzels
- Overige educatief speelgoed
Geen reacties gevonden.