Knutselen met kinderen

Knutselen met kinderen

Waarom jij ook zou moeten gaan knutselen met je kinderen?

Knutselen is altijd een ontzettend populaire bezigheid geweest in de jeugd van de meeste kinderen. Of de kinderen dit nu doen op een kinderfeestje, in de klas, met vrienden of samen met hun ouders, het is in ieder geval altijd een hit. Toch is het knutselen door de jaren heen ietwat minder populair geworden dankzij de komst van alle elektronica waar de kinderen ook graag mee spelen. Er zijn echter nog steeds heel veel redenen om samen met je kind weer fanatiek te gaan knutselen! Hieronder vertellen we je meer over het knutselen met je kinderen en waarom jij dit ook weer zou moeten gaan doen!
 

Wat kun je allemaal knutselen?

Als het aankomt op dingen die je kunt knutselen, is er eigenlijk geen einde in zicht. Er zijn zo ontzettend veel leuke dingen die je zou kunnen knutselen met je kinderen of in de klas dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Zo zou je bijvoorbeeld gedurende het jaar telkens iets kunnen knutselen met de kinderen wat te maken heeft met de seizoenen. Denk hierbij aan knutselen met kastanjes of bladeren in de herfst en sneeuwpoppen of kerstdecoratie maken met de kinderen in de winter. In de lente kan je vervolgens weer allerlei leuke dingen verzinnen voor Pasen en in de zomer zou je bijvoorbeeld iets met bloemen kunnen maken. Op deze manier blijft het knutselen nog het hele jaar door leuk voor zowel jou als de kinderen.

Los van seizoensgebonden knutselwerken zijn er ook nog heel veel andere dingetjes die je kunt maken samen. Zo valt het altijd wel in de smaak bij kinderen om iets met dieren te gaan knutselen. Laat de kinderen hierbij bijvoorbeeld hun favoriete dier uitkiezen dat ze vervolgens zelf na mogen maken met de aanwezige knutselspullen. Je zou hier in de klas ook een langer project van kunnen maken en de kinderen het dier nog eerst laten tekenen. Als je de hele ervaring leerzaam wilt maken, zou je er zelfs nog een spreekbeurt of een andere leerzame opdracht aan kunnen koppelen. Op deze manier wordt het leren ineens ontzettend leuk voor de kinderen!

Verder vinden kinderen het vaak heel leuk om decoratie te knutselen. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan vuurpijlen voor oud en nieuw of kerstbomen voor met Kerstmis. Zelfs tekeningen of vrolijke knutselwerkjes van het een of het ander zijn het hele jaar door leuk om thuis op te hangen of neer te zetten en dit zorgt ervoor dat het kind iedere keer weer trots op zichzelf en het knutselwerk kan zijn. De mogelijkheden zijn werkelijk eindeloos dus ga eens op internet zoeken voor wat ideeën of vraag de kinderen wat zij het liefste zouden knutselen.
 

Waarom is knutselen goed? (voordelen (creativiteit))

Knutselen biedt ontzettend veel mogelijkheden en is dan ook erg leuk om te doen voor zowel de kinderen als voor de ouders of docenten op school. Wist je echter dat er nog veel meer redenen zijn om te knutselen? Knutselen is namelijk niet alleen leuk, maar ook nog eens ontzettend goed voor de kinderen. Wanneer je met je kinderen gaat knutselen, is dit goed voor hun creativiteit. Ze leren hierbij namelijk hoe ze nieuwe dingen kunnen bedenken en hoe ze iets moeten oplossen als er een probleem zou zijn.

Er zijn naast het kunnen uiten en ontwikkelen van hun creativiteit ook nog andere redenen waarom knutselen zo goed is voor kinderen. Zo vergroot het bijvoorbeeld hun ruimtelijk inzicht en leren kinderen samenwerken. In de klas moeten ze namelijk de knutselspullen met elkaar delen en leren ze zo samenwerken als ze moeten wachten op de lijm die een ander nog is aan het gebruiken. Daarbij worden kinderen uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen bij het knutselen, aangezien het hierbij juist heel leuk is om steeds weer iets nieuws te bedenken en te proberen.

Knutselen is zelfs leerzaam voor kinderen. Ze ontwikkelen namelijk een grotere woordenschat dankzij het knutselen, aangezien ze allerlei nieuwe begrippen leren en meteen in de praktijk kunnen brengen bij het knutselen, zoals bijvoorbeeld voorkant of achterkant. Ook leren kinderen kleuren en cijfers herkennen met het knutselen. Tijdens het knutselen kunnen kinderen ook hun motorische vaardigheden ontwikkelen en verbeteren, aangezien ze binnen de lijntjes moeten kleuren, recht moeten knippen en uitkijken met hoeveel lijm ze gebruiken bijvoorbeeld. Als laatste zorgt het knutselen ervoor bij kinderen dat hun concentratievermogen wordt vergroot.
 

Wat voor spullen kan je het beste in huis halen?

Knutselen is dus ontzettend goed voor je kinderen en er zijn veel verschillende dingen die jullie samen zouden kunnen knutselen, dus wat voor spullen kan je het beste in huis halen? Je wilt tenslotte niet iedere week opnieuw naar de winkel moeten gaan voor allerlei nieuwe benodigdheden.

Een van de meest populaire knutselspullen is eigenlijk vrij makkelijk te verzamelen, namelijk wc-rolletjes. Kinderen kunnen ontzettend veel dingen maken met lege wc-rollen en op deze manier hoef je ook niks weg te gooien! Verder is wol of iets van andere draad ook altijd heel handig voor bij het knutselen. Niet alleen kunnen ze hiermee dingen aan elkaar vastmaken, maar bij heel veel knutselwerkjes komt wol ook goed van pas om het leuk uit te laten zien of als ze bijvoorbeeld een zacht knutselwerkje zouden maken.

Daarnaast zijn er een aantal knutselspullen natuurlijk echt onmisbaar als je met je kinderen wilt gaan knutselen. Zo zijn tenminste een pen, papier, potlood, schaar en plakband echt het minimale. Stiften zijn ook altijd heel leuk en een beetje verf heb je ook zo in huis gehaald. Hierdoor krijgen de kinderen veel mogelijkheden om hun creativiteit op de vrije loop te laten! Als je knutselspullen in huis gaat halen, moet je tevens de lijm niet vergeten, aangezien dit een van de belangrijkste benodigdheden is voor bij het knutselen. Als laatste zijn er natuurlijk nog de spullen die niet essentieel, maar wel erg leuk zijn. Zo vinden kinderen het leuk om met glitter te werken en ook met papieren bordjes kunnen kinderen veel verzinnen. Op deze manier heb jij alles in huis om je kinderen heerlijk te laten knutselen!
 
  Goedhout-Speelgoed     11-01-2023 21:00     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.