Houten of plastieken speelgoed?

Houten of plastieken speelgoed?

Houten speelgoed ten opzichte van plastic

Waarom is houten speelgoed beter voor ons dan speelgoed gemaakt van plastic? Allereerst is het goed om te beschrijven dat houten speelgoed bij ons niet alleen hout omvat. Je kan hierbij bijvoorbeeld ook denken aan rubberhout of kurk.

Houten speelgoed ten opzichte van plastic speelgoed

Wanneer je dit leest, ben je je er al van bewust dat houten speelgoed beter is voor jezelf, het milieu en het kind dat het speelgoed in ontvangst gaat nemen. Houten speelgoed wordt op een duurzame manier gemaakt, waarbij er geen schadelijke stoffen vrij komen die het milieu vervuilen. Daarmee zorg je niet alleen dat onze kinderen langer kunnen spelen met het speelgoed, maar ook langer kunnen genieten van een schone natuur! Doordat in plastic speelgoed ook vaak batterijen zitten, waar je soms helemaal tureluurs van kan worden, is de kans op vervuiling nog groter. Wanneer batterijen namelijk niet worden ingeleverd of gerecycled, belanden ze vaak als afval in de prullenbak of erger nog op straat! De afval dat in de prullenbak terecht komt wordt namelijk vaak verbrandt, het verbranden van batterijen heeft desastreuze gevolgen voor het milieu vanwege de giftige stoffen die erin zitten, zoals lood en mangaan. Lees hier binnenkort meer over in onze Blog, deze is terug te vinden bovenin het keuze menu.

Veiligheid van houten speelgoed

Veiligheid is toch wel een van de belangrijkste aspecten als we het hebben over speelgoed. Je wilt toch immers het beste voor je kind? Wanneer je plastieken speelgoed vergelijkt met het speelgoed dat van hout is gemaakt, vallen er een aantal dingen gelijk op. Om een drietal voorbeelden te noemen:

  • Minder breekbaar
  • Minder kans op scherpe randen
  • Geen gebruik van batterijen

Veilig geproduceerd houten speelgoed dat bijvoorbeeld is gemaakt van beukenhout is dermate afgewerkt dat versplintering geen issue zijn. Veel Houten speelgoed zijn ook gemaakt van 1 stuk hout. Dat wil zeggen dat de afvalstoffen lager zijn dan in elkaar gelijmde plastieken speelgoed.

Soorten hout

Er zijn diverse soorten hout, de ene heeft wat meer behandeling nodig dan de andere om gegarandeerd sterk en veilig te zijn voor onze kinderen. In deze blog willen wij 1 soort materiaal naar voren halen dat bewezen duurzaam en veilig is. Dat is namelijk: Rubberhout.

Rubberhout is een soort hout dat afkomt van de rubberboom(de naam zegt het al). Rubberhout is volledig recyclebaar en zo sterk dat je kleine gemakkelijk tot zijn pubertijd met het houten speelgoed zou kunnen spelen. Daarnaast zijn ze CO2-neutraal waar tegenwoordig streng op wordt gecontroleerd. Logisch dus dat men steeds meer kiest voor een duurzame keuze.

Is houten speelgoed dan alleen duurzaam?

Nee, naast dat het duurzaam is, zijn het vaak ook meer producten die gericht zijn om de motoriek te verbeteren op een veilige en speelse manier. Let natuurlijk wel op de aangeschreven leeftijd van het product waar je naar op zoek bent. Kies dus geen kleine bouwblokken voor kinderen <1 jaar, de kans is groot dat deze bouwblokken niet gebruikt worden voor het geen waarvoor het is gemaakt.

Daarom kiezen wij er ook voor om de categorieën goed in te delen en hebben wij bij, waar nodig, ieder product aangegeven wat de minimale leeftijd is.
Goede oefeningen voor de motoriek en stimulering van de hersenen zijn bijvoorbeeld:

Zo zijn er meer categorieën waardoor de motoriek op een leuke en vooral positieve manier wordt beïnvloed.

Wat zijn jouw overtuigingen om te gaan voor een bepaald soort type speelgoed?
We lezen het graag en gaan graag het gesprek met je aan!

  Goedhout speelgoed     03-01-2023 16:23     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.