Hoe maak je houten speelgoed schoon? Lees het hier!

Hoe maak je houten speelgoed schoon? Lees het hier!

Hoe maak je houten speelgoed schoon

Houten speelgoed is mooi, duurzaam en gemaakt van veilige, niet-giftige materialen. Bovendien voedt speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen de zintuigen van een jong kind en verbindt het ze met de natuur. Gelukkig is het eenvoudig om ze schoon te houden en je kunt zelfs je kinderen bij het proces betrekken, omdat er geen bleekmiddel of agressieve chemicaliën nodig zijn. Hout heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen, dus ziektekiemen blijven niet zo vaak rondhangen als op speelgoed gemaakt van plastic, rubber of andere materialen. Je hoeft ze niet elke dag schoon te maken, maar als je ze om de paar weken of zelfs maar één keer per maand een opfrisbeurt geeft, blijven ze in goede staat. Er zijn slechts een paar eenvoudige stappen om houten speelgoed vers te houden, zodat het jarenlang kan worden doorgegeven. Hieronder hebben we een paar tips en trucs voor het schoonmaken van houten speelgoed verzameld.

Belang van het schoon maken van houten speelgoed

Voordat we ingaan op de stappen, laten we ons afvragen waarom het belangrijk is om speelgoed schoon te maken. Van jongs af aan ontwikkelen kinderen een natuurlijke behoefte om alles in hun mond te stoppen door hun speelgoed te proeven. Dit ‘lekkere’ speelgoed gaat direct van de grond naar hun handen en daarna naar hun mond. Dit is een natuurlijk gedrag, we hebben dit allemaal meegemaakt, want het is de manier waarop kinderen de wereld verkennen. In feite weten jonge kinderen niet echt wat vies en schoon is, het begrip hygiëne zal worden geleerd door te groeien en deel te nemen aan de dagelijkse huishoudelijke taken. Omdat we onze kinderen willen beschermen tegen ziektekiemen en vuil, is het belangrijk om hun speelgoed schoon te maken. Vanwege de antimicrobiële eigenschappen van hout is het echter niet nodig om ze heel vaak schoon te maken. Het meeste houten speelgoed moet alleen worden schoongemaakt als het duidelijk vuil is. En je hoeft zeker geen agressieve chemicaliën zoals bleekmiddel of alcohol te gebruiken.

Hygiëne voor kinderen

Houten speelgoed is het meest hygiënische speelgoed dat je kunt kopen. Dit komt omdat hout van nature antimicrobieel is . Omdat hout poreus is, trekt het vocht weg van het oppervlak en doodt het de bacteriën. U kunt dus gerust zijn met het feit dat het houten speelgoed van uw kind minder snel nare ziektekiemen bevat.

Vergelijk dat eens met plastic speelgoed, dat een perfecte voedingsbodem kan zijn voor schadelijke bacteriën. Een studie toonde aan dat bacteriën die ‘s nachts op plastic worden achtergelaten, zich zullen vermenigvuldigen. Sporen van bacteriën kunnen tot 24 uur op plastic overleven zonder gastheercel, wat de overdracht van ziekten kan vergemakkelijken. Op hout is echter tussen de 98 en 99,9% van dezelfde bacteriën ‘s ochtends verdwenen. In tegenstelling tot hout heeft plastic geen kiemremmende eigenschappen. Hoewel beide oppervlakken even gemakkelijk te reinigen zijn, ontstaan ​​er na korte tijd onregelmatigheden en scheuren in het oppervlak van plastic, die een gastvrije omgeving vormen voor bacteriën.

In tegenstelling tot plastic speelgoed heeft houten speelgoed geen speciale reiniging nodig voor het eerste gebruik. Zo heeft houten speelgoed een volledig natuurlijk zelfreinigend proces. En ze zijn in ieder geval van nature mooi – ook na een aantal jaren!

Hoe maak je houten speelgoed schoon

Er zijn geen speciale schoonmaakmiddelen nodig om houten speelgoed schoon te maken. Hout heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Dit betekent dat het voldoende is om het hout af te nemen met een licht vochtige doek.

Gebruik nooit chemische reinigingsmiddelen, desinfectiemiddelen of in de handel verkrijgbare vochtige doekjes. Deze bevatten vaak giftige stoffen die uw kind via het mondslijmvlies zou kunnen opnemen. Het vermijden van chemische middelen is ook goed voor zowel het milieu als uw portemonnee.

Om ervoor te zorgen dat het speelgoed lang in goede staat blijft, mag het nooit onder heet of stromend water worden schoongemaakt, omdat hierdoor het hout opzwelt en de in water oplosbare verven hun intensiteit verliezen. Daarom is wassen in de vaatwasser of de wasmachine ook verboden terrein.

  • U kunt zeep gebruiken en goed afspoelen met een spons, om geverfd of gelakt houten speelgoed schoon te maken.
  • Gebruik witte azijn of appelcider met water om je houten speelgoed te desinfecteren, daarna aan de lucht laten drogen of goed afnemen met een doek.
  • Om je houten speelgoed te bevochtigen kun je ook olijfolie gebruiken.

Houten speelgoed kan een lange levensduur hebben als het goed wordt onderhouden.

Omdat je weet dat ze in de mond van je kind kunnen komen… Vergeet niet om ze regelmatig te wassen, dan hoef je je geen zorgen te maken.

  Goedhout speelgoed     03-01-2023 16:15     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.