Belangrijkste factoren bij ontwikkeling van kinderen

Belangrijkste factoren bij ontwikkeling van kinderen

Kinderen zijn vanaf het eerste moment al leergierig, ze willen ontdekken en beter worden in van alles en nog wat. Denk in de eerste paar maanden aan het (on)geduldig vast proberen te grijpen van de (houten) mobielen die boven de box hangen, het proberen om te rollen en dan snel mogelijk weer terug. Het zit er vanaf het begin al in, de ontwikkeling van het kind. Dit zit van nature al in ons als mens zijn, maar wat kun je allemaal doen om hen te helpen bij deze enorme ontwikkeling? In ons blog over de ontwikkeling van onze kinderen lees je hier van alles over.

Ontwikkeling van de peuter

Bij de ontwikkeling van de peuter groeien de kinderen niet alleen in de lengte, maar ook geestelijk en motorisch enorm. Een peuter groeit tussen hun eerste en tweede levensjaar lichamelijk zo’n 12 centimeter. Het is één van de laatste keren dat je naar het consultatiebureau moet om de “groeicurve” te bekijken. Naast de lichamelijke ontwikkeling is de geestelijke ontwikkeling, in de vorm van motorisch en handelingen, enorm in dit levensjaar. De peuter ontwikkelt zijn balans, blokken stapelen, leert praten, leert mensen herkennen én een van de belangrijkste(vinden wij J) krijgt een gevoel voor humor. Dat is nogal wat in dat ene jaar van je liefje meisje/ventje!

Ontwikkeling van een kleuter

Van de peuter veranderen ze natuurlijk vanzelf naar een kleuter. Deze ontwikkeling is echter minder intens, maar op sommige momenten net zo frustrerend. Het stapelen van blokken gaat steeds hoger, het balanceren van lopen is naar het balanceren van de fiets gegaan, ze krijgen voorkeur voor bepaalde sporten en beginnen echt met klimmen en klauteren(echt overal op).

En dit alles om klaar gestoomd te worden voor de dingen die ze op school gaan leren.

Hoe kun je helpen bij deze ingewikkelde maar leuke fase?

Het is natuurlijk fantastisch om te zien hoe de kinderen zelf spelen, de ene kan beter alleen spelen dan de ander. In sommige gevallen wil je zo graag dat je kindje het naar zijn of haar zin heeft, maar zijn ze niet voor reden vatbaar. Ook dat is iets wat ze moeten leren.

De vraag is natuurlijk even; hoe kun jij helpen bij de ontwikkeling van je kind?

  • Speel samen rollenspellen
  • Maak samen torens van blokken
  • Bak samen taart/cake in je eigen keuken of de speelgoed keuken

Speel samen rollenspellen

Wat voor rollen spellen kun je dan spelen en wat wordt ermee bedoeld?
Je kan het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Zelf houden wij van simpel, want gemak dient de mens en regels maken het toch maar ingewikkeld J. Het is belangrijk om eerst te kijken waar het de peuter of kleuter behoefte aan heeft, je weet zelf het beste hoe er gespeeld word.

Je kan er natuurlijk voor kiezen om samen in een poppenhuis te spelen en een rollenverdeling te doen van vader-moeder / hond-kat etc. Op deze manier kan je zaken die zich in de werkelijkheid hebben afgespeeld terug laten komen op een positieve manier in het spel. De kleinste dingetjes zijn triggers voor kinderen om over na te denken.

Uiteraard zijn wij voorstander van het spelen met een bepaald soort speelgoed. Kinder speelgoed van hout is een veilige manier om te spelen en daarmee heb je ook nog eens enorme veel keuze.
Zo kun je een houten poppenhuis + poppen en dieren omtoveren tot de werkelijkheid.

Wanneer de peuter niet van poppen houdt, kun je kiezen om samen in de (houten) keuken te spelen.
Je kunt samen eten maken voor elkaar, voor papa of mama of restaurantje spelen. Op deze manier leren ze samen te werken en (heel belangrijk) samen spelen.

Houten keuken speelgoed is ideaal om te leren hoe je moet delen, samenwerken, de leiding nemen en de leiding uit handen geven. Je kunt bijvoorbeeld eerst de peuter laten koken en vervolgens de rollen omdraaien. Op die manier is er ook nog eens variatie in het spel.

Samen blokken torens maken

Vaak zijn de kinderen hier zelf ook druk mee, het maken van houten blokken torens.
Het spelen met houten blokken is goed voor de motorische ontwikkeling van uw zoon of dochter.

Ze leren hier namelijk om goed te kijken, te laten balanceren en het technisch inzicht wordt hierdoor ontwikkeld. Ook voor de oudere kinderen zijn blokken van hout ideaal om hun motorische vaardigheden verder te ontwikkelen. Je kunt er namelijk voor kiezen om verschillende vormen houten blokken te kiezen. Door de verschillende vormen wordt het nog meer een uitdaging om een stabiele toren te maken. Alleen kan dit, op jongere leeftijd natuurlijk wel voor frustratie zorgen omdat het niet lukt. Daarom is het goed en belangrijk om hier aan bij te dragen. Op deze manier stimuleer je de peuter op een positieve manier!

Samen bakken

Het samen bakken is niet alleen lekker als je klaar bent. Het is ook super goed voor het vertrouwen van het kind (en je eigen). Zonder dat je het door hebt, leren de kinderen op meerdere gebieden.
Je geloofd het niet gelijk maar kijk eens naar de; taal, cognitieve -en sociale ontwikkeling van het kind. Het kan al heel simpel met:

  • Wil je mij de mixer even aangeven?
  • Ga jij het beslag kneden?
  • Wil je de garde gebruiken of de staafmixer?

Naast deze (soms) ingewikkelde woorden, kun je onder het bakken ook op een rustige manier de dag bespreken, hoe was het op school? Wat vond je laatst zo leuk/moeilijk etc. Op deze manier is, wat soms een beladen moment kan zijn, op een gezellige manier bespreekbaar.

Naast de taal en cognitieve ontwikkelingen die de kinderen bij leren door samen te bakken, zijn ze ook druk bezig om hun fijne motoriek verder te ontwikkelen. Ze zijn altijd druk bezig om het deeg te kneden en te rollen. Dit komt natuurlijk niet altijd even goed uit om op je eigen aanrecht te doen, daarom is een houten speelgoed keuken ideaal om aan te schaffen op het moment dat de kinderen oud genoeg zijn om veilig alleen te kunnen spelen. Door deze ontwikkeling leert het kind ook zelfstandig te zijn en hoe het is om alleen eten te maken. Goed voor vermaak voor nu en handig voor te toekomst!

Tip:
Een handige tip is, gebruik speelgoed van hout in plaats van plastiek(zie ook ons blog). De kans op kleine scherpe onderdelen die bijvoorbeeld zijn afgebroken of op word gekauwd is veel kleiner bij houten speelgoed van plastiek.

  Goedhout speelgoed     03-01-2023 16:15     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.